Casa memoriala Vasile Alecsandri


" In acest colt de tara si in aceasta casa, renuntand la viata publica, am legat prietenie cu literatura"


Vasile Alecsandri se muta din casa parinteasca de la Iasi in casa de la Mircesti , impreuna cu sotia sa Paulina Alecsandri.
In anul 1854, dupa moartea tatalui sau, Alecsandri avea sa slobozeasca robii de la curtea sa.
" Frumoasa zi a fost aceea cand, din balconul casei parintesti de la Mircesti, am declarat tiganilor adunati ca sunt liberi".
Casa a fost contruita intre anii 1861-1867.
Aici a trait pana la moarte, tot aici a scris o mare parte a operei si tot aici a ales sa fie inhumat.
Casa a fost deschisa publicului abia in 1928, cu sprijinul Academiei Romane.
O contructie impozanta si o casa ce te lasa si in aceste timpuri cu gura cascata , atat ca amplasare (in centrul satului si fiind aproape de cele doua institutii centrale ale satului : Primaria si Biserica) dar si ca comfort, fiind dotata cu mobilier modern si toate cele necesare unui trai de lux pentru acele timpuri.
Casa este prevazuta cu 12 camere si anexe pentru depozitarea proviziilor.
Manuscrisele, carti in editii princeps, reviste, fotografii, tablouri, obiecte ilustrand momente importante din viata lui Alecsandri.
Marturii privind copilaria, studiile la Paris, inceputurile teatrului romanesc, romanticul episod al iubirii lui Vasile Alecsandri pentru Elena Negri, revolutia de la 1848, exilul, Unirea de la 1859 , casatoria, Razboiul de Independenta, participarea la concursul de la Montpellier (obtine premiul international de poezie acordat unui poet roman), legatura sa cu Junimea si revista Convorbirea literare, colaborarile la revistele Dacia literara, Foaie pentru minte, inima si literatura, relatia intre Alecsandri-Eminescu.
Impresioneaza prin atmosfera de epoca din incaperile in care sunt expuse mobile, obiecte care i-au folosit , suvenire adunate in timpul calatoriilor sale, impresionantul cufar de voiaj intrebuintat in perioada in care era ministru plenipotentiar al Romaniei in Franta (1885-1890), ladita in care isi primea corespondenta, cutia cupei acordata pentru Cantecul Gintei Latine, bicornul, divanul turcesc etc.
Conacul a gazduit numeroase personalitati, printre care Franz Liszt, Barbu Lautaru, Ion Ghica, Costache Negri, Titu Maiorescu, A.D.Xenopol, A. Hurmuzachi etc.
In parcul din curtea casei se afla mausoleul scriitorului, construit de Academia Romana in 1928, dupa proiectul arhitectului Ghica-Budesti si pictat de Paul Molda in stitul vechilor ctitorii voievodale din Moldova.
Aici a fost transferat, in anul 1928, sicriul din plumb cu trupul imbalsamat al lui Vasile Alecsandri , alaturi de parintii sai si sotie.
Initial , Vasile Alecsandri a avut un mormant simplu, situat in parcul casei, potrivit dorintei exprimate de insusi scriitor in testament.
"Voi muri, sint sigur, asa cum am trait, lucrind pentru gloria si inflorirea Romaniei"


O viata de om in imagini si obiecte pesonale!


Adresa : sat Mircesti, jud. Iasi
Telefon : 0232.713.271